Επεξήγηση | Πώς τα δικαιώματα προσωπικότητας προστατεύουν τις διασημότητες;

Η ιστορία μέχρι στιγμής: Το Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί εξέδωσε πρόσφατα μια προσωρινή διαταγή που περιορίζει την παράνομη χρήση του ονόματος, της εικόνας και της φωνής της σταρ του Bollywood, Amitabh Bachchan. Το δικαστήριο με διάταξη του απαγόρευσε το ευρύ κοινό από την παραβίαση των δικαιωμάτων της προσωπικότητας του ηθοποιού.

Τι είναι τα δικαιώματα προσωπικότητας;

Τα δικαιώματα προσωπικότητας αναφέρονται στο δικαίωμα προστασίας της προσωπικότητας ενός ατόμου βάσει των δικαιωμάτων ιδιωτικής ζωής ή ιδιοκτησίας. Αυτά τα δικαιώματα είναι σημαντικά για τις διασημότητες επειδή το όνομα, η φωτογραφία ή ακόμα και η φωνή τους μπορεί εύκολα να γίνει κατάχρηση από διαφορετικές εταιρείες σε διάφορες διαφημίσεις για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Ως εκ τούτου, οι διασημότητες/διασημότητες πρέπει να καταχωρίσουν τα ονόματά τους για να προστατεύσουν τα δικαιώματα της προσωπικότητάς τους.

Ένας μεγάλος κατάλογος μοναδικών προσωπικών χαρακτηριστικών συμβάλλει στο να γίνει μια διασημότητα. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να προστατεύονται, όπως όνομα, παρατσούκλι, σκηνικό, εικόνα, ομοίωση, εικόνα και οποιαδήποτε αναγνωρίσιμη προσωπική ιδιοκτησία, όπως ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό αυτοκίνητο.

Διαφέρουν τα δικαιώματα προσωπικότητας από τα δικαιώματα δημοσιότητας;

Τα δικαιώματα προσωπικότητας διαφέρουν από τα δικαιώματα δημοσιότητας. Τα δικαιώματα προσωπικότητας περιλαμβάνουν δύο τύπους δικαιωμάτων – πρώτον, το δικαίωμα δημοσιότητας ή το δικαίωμα προστασίας της εικόνας και της ομοιότητας ενός ατόμου από εμπορική εκμετάλλευση χωρίς άδεια ή συμβατική αποζημίωση, που είναι παρόμοιο (αλλά όχι πανομοιότυπο) με τη χρήση ενός εμπορικού σήματος. και δεύτερον, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή ή το δικαίωμα να μην εκπροσωπείται δημόσια η προσωπικότητά του χωρίς άδεια. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες του κοινού δικαίου, τα δικαιώματα δημοσιότητας εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της «αδικοπραξίας της μεταβίβασης». Το πέρασμα συμβαίνει όταν κάποιος εν γνώσει του ή εν αγνοία του μεταβιβάζει τα αγαθά ή τις υπηρεσίες του ως ανήκουν σε άλλο μέρος. Συχνά, αυτού του είδους η παραποίηση βλάπτει την καλή θέληση ενός ατόμου ή μιας επιχείρησης, με αποτέλεσμα οικονομική ή φήμη. Τα δικαιώματα δημοσιότητας διέπονται από νόμους όπως ο νόμος περί εμπορικών σημάτων του 1999 και ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων του 1957.

Η χρήση ενός ονόματος στο Διαδίκτυο επηρεάζει τα δικαιώματα της προσωπικότητας;

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί το 2011 στην υπόθεση Arun Jaitley κατά Network Solutions Pvt Ltd και Ors. έκανε παρατήρηση στην υπόθεση, στην οποία ο κ. Jaitley κατέθεσε μήνυση για οριστικά ασφαλιστικά μέτρα κατά των κατηγορουμένων για υπεξαίρεση και άμεση μεταβίβαση του ονόματος χώρου. Το δικαστήριο .com είπε ότι «η δημοτικότητα ή η φήμη ενός ατόμου δεν θα είναι διαφορετική στο Διαδίκτυο από ό,τι στην πραγματικότητα». Το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ του κ. Arun Jaitley, “Ένα όνομα ανήκει επίσης σε αυτήν την κατηγορία που, εκτός από ένα προσωπικό όνομα, έχει αποκτήσει τη δική του διακριτική σημασία. Έτσι, το όνομα έχει κερδίσει δημοτικότητα σε διάφορους τομείς, είτε στον πολιτικό είτε στην δικηγορία, λόγω της ιδιαίτερης φύσης/ειδικού χαρακτήρα του… Ένα εμπορικό σήμα έχει γίνει γνωστό προσωπικό όνομα/σήμα σύμφωνα με το νόμο, το οποίο του εξασφαλίζει το όφελος να εμποδίζει άλλους να χρησιμοποιούν αυτό το όνομα αθέμιτα εκτός από το ατομικό δικαίωμα να ασκήσει αγωγή για κακή χρήση του ονόματός του.

Τι γίνεται με τα δικαιώματα των καταναλωτών;

Οι διασημότητες έχουν προστατευθεί από την εμπορική εκμετάλλευση των ονομάτων και των προσωπικοτήτων τους, αλλά υπήρξαν επίσης περιπτώσεις όπου οι καταναλωτές παραπλανήθηκαν από ψευδείς διαφημίσεις ή επιδοκιμασίες από τέτοιες προσωπικότητες. Λόγω τέτοιων περιστατικών, το Υπουργείο Καταναλωτή είχε εκδώσει ανακοίνωση το 2022 για τον έλεγχο όσων επικυρώνουν παραπλανητικές διαφημίσεις και καταναλωτικά αγαθά επιβάλλοντας πρόστιμα σε όσους τα προσυπογράφουν.

Ο GS Bajpai είναι Αντιπρύτανης του Εθνικού Πανεπιστημίου Νομικής του Rajiv Gandhi, Punjab, όπου η Sangeeta Tak είναι Επίκουρη Καθηγήτρια.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *