Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες – αλλά συχνά παραβλέπεται από τους γιατρούς

Της Diane Kress, Πανεπιστήμιο Wayne State [This article first appeared in The Conversation, republished with permission]

Για αρκετούς μήνες το καλοκαίρι του 2022, ο σκύλος μου ο Scout έκανε εμετό σχεδόν κάθε μέρα στις 3 τα ξημερώματα. Αν έχεις σκύλο, ξέρεις τον ήχο. Και κάθε φορά, έφευγε πριν προλάβω να φτάσω στο χάλι του, καθιστώντας δύσκολο να βρω την αιτία.

Ο κτηνίατρος και εγώ τελικά καταλήξαμε στις ορτανσίες μου ως την πηγή του προβλήματος – αλλά το να κρατήσω τον Scout μακριά τους δεν λειτούργησε. Φαινόταν πάντα κουρασμένη – συνήθως για έναν υπερκίτρινο σκύλο εργαστηρίου.

Έπειτα, μια μέρα ο Scout έκανε εμετό μια μπάλλα μαλλιών — αλλά όχι μια οποιαδήποτε τρίχα. Στους σκύλους, οι τρίχες συνήθως περνούν εύκολα μέσα από το πεπτικό σύστημα, αλλά αυτή η τριχοφυΐα ήταν τυλιγμένη γύρω από ένα μαξιλάρι Brillo που ήταν πολύ μεγάλο για να κινηθεί. Μόλις αφαιρέθηκε αυτό το ξένο αντικείμενο, ο εμετός κατά τη διάρκεια της νύχτας σταμάτησε. Η Scout χρειαζόταν ακόμα θεραπεία, ωστόσο, για έναν διαφορετικό και εκπληκτικό λόγο: Η ουσία εμπόδισε ένα βήμα στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12 από το σώμα της. Η Β12 είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που εμπλέκεται στην καλή λειτουργία των κυττάρων του αίματος, των νεύρων και πολλών άλλων σημαντικών διεργασιών στο σώμα.

Είμαι εγγεγραμμένος διαιτολόγος και διδάσκω επιστήμη διατροφής και τροφίμων σε φοιτητές πανεπιστημίου, αλλά παρόλα αυτά μου έλειπε η ανεπάρκεια Β12 που προκαλούσε την κόπωση του σκύλου μου. Οι γιατροί μπορούν εύκολα να τυφλωθούν σε αυτό στους ανθρώπους – παρόλο που η ανεπάρκεια Β12 είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει περίπου το 6% έως 20% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Η Β12 είναι σπάνια στη διατροφή και βρίσκεται μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Ευτυχώς, οι άνθρωποι χρειάζονται μόνο 2,4 μικρογραμμάρια Β12 ημερησίως, που ισούται με δέκα εκατομμυριοστά της ουγγιάς—μια πολύ, πολύ μικρή ποσότητα. Χωρίς αρκετή Β12 στο σώμα, η συνολική υγεία και η ποιότητα ζωής επηρεάζονται αρνητικά.

Σημάδια και συμπτώματα

Ένα πρωταρχικό σύμπτωμα της ανεπάρκειας Β12 είναι η κόπωση – ένα επίπεδο κούρασης ή κόπωσης τόσο σοβαρό που επηρεάζει τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Άλλα συμπτώματα είναι νευρολογικά και μπορεί να περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα στα άκρα, σύγχυση, απώλεια μνήμης, κατάθλιψη και δυσκολία διατήρησης της ισορροπίας. Ορισμένες από αυτές μπορεί να είναι μόνιμες εάν δεν αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια βιταμινών.

Ωστόσο, επειδή μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες για αυτά τα συμπτώματα, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να παραβλέψουν την πιθανότητα ανεπάρκειας Β12 και να αποτύχουν να ελέγξουν για αυτήν. Επιπλέον, μια υγιεινή διατροφή μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε ανεπάρκεια βιταμινών. Παράδειγμα: Επειδή ήξερα ότι η διατροφή της Scout ήταν καλή, δεν θεώρησα την ανεπάρκεια Β12 ως την πηγή των προβλημάτων της.

Πώς απορροφάται η Β12;

Η έρευνα είναι σαφές ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μια φυτική διατροφή πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα Β12 στην ποσότητα που παρέχεται από τις τυπικές πολυβιταμίνες. Ωστόσο, εκατομμύρια Αμερικανοί που καταναλώνουν Β12 μπορεί επίσης να διατρέχουν κίνδυνο λόγω καταστάσεων που μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση της Β12 από τον οργανισμό.

Η απορρόφηση της Β12 είναι μια πολύπλοκη διαδικασία πολλαπλών σταδίων που ξεκινά από το στόμα και τελειώνει στο περιφερικό άκρο του λεπτού εντέρου. Καθώς μασάμε, το σάλιο αναμειγνύεται με το φαγητό μας. Όταν καταπίνεται η τροφή, κάτι που ονομάζεται R-πρωτεΐνη στο σάλιο – μια πρωτεΐνη που προστατεύει τη Β12 από την καταστροφή από το οξύ του στομάχου – περνά με την τροφή στο στομάχι.

Ειδικά κύτταρα στην επένδυση του στομάχου, που ονομάζονται βρεγματικά κύτταρα, εκκρίνουν δύο ουσίες σημαντικές για την απορρόφηση της Β12. Το ένα είναι το οξύ του στομάχου – διαχωρίζει την τροφή και τη Β12, επιτρέποντας στη βιταμίνη να συνδεθεί με την πρωτεΐνη R του σάλιου. Μια άλλη ουσία, που ονομάζεται ενδογενής παράγοντας, αναμιγνύεται με το περιεχόμενο του στομάχου και περνά στο δωδεκαδάκτυλο, το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου. Μόλις εισέλθει στο δωδεκαδάκτυλο, ο παγκρεατικός χυμός απελευθερώνει τη Β12 από την πρωτεΐνη R και τη μεταφέρει στον εγγενή παράγοντα. Αυτός ο συνδυασμός επιτρέπει την απορρόφηση της Β12 στα κύτταρα, όπου βοηθά στη διατήρηση των νευρικών κυττάρων και στη δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Μια ανεπάρκεια Β12 συνήθως περιλαμβάνει μια διάσπαση σε ένα ή περισσότερα από αυτά τα σημεία κατά μήκος της οδού απορρόφησης. https://www.youtube.com/embed/AND8trfNvKQ?wmode=transparent&start=0 Στο επεισόδιο του Δεκεμβρίου 2021 του τηλεοπτικού προγράμματος ABC «Good Morning America», ο Δρ. Ο Darian Sutton εξηγεί τα συμπτώματα της ανεπάρκειας Β12.

Παράγοντες κινδύνου για ανεπάρκεια Β12

Χωρίς σάλιο, η Β12 δεν δεσμεύεται με την R-πρωτεΐνη του σάλιου και αναστέλλει την ικανότητα του σώματος να την απορροφήσει. Και υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία, με αποτέλεσμα την πολύ μικρή παραγωγή σάλιου. Περιλαμβάνουν οπιοειδή, εισπνευστήρες, αποσυμφορητικά, αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και βενζοδιαζεπίνες, όπως το Xanax, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους.

Μόνο οι τρεις τελευταίες κατηγορίες αντιπροσωπεύουν εύκολα 100 εκατομμύρια συνταγές στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Ένας άλλος πιθανός παράγοντας που συμβάλλει στην ανεπάρκεια Β12 είναι τα χαμηλά επίπεδα στομαχικού οξέος. Εκατομμύρια Αμερικανοί λαμβάνουν φάρμακα για το έλκος που μειώνουν το οξύ του στομάχου που προκαλεί έλκη. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει τη χρήση αυτών των φαρμάκων με ανεπάρκεια Β12 — αν και αυτή η πιθανότητα μπορεί να μην υπερβαίνει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή.

Η παραγωγή οξέος στο στομάχι μπορεί επίσης να μειωθεί με την ηλικία. Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι άνω των 60 ετών και περίπου 54 εκατομμύρια είναι άνω των 65 ετών. Αυτός ο πληθυσμός αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας Β12 – ο οποίος μπορεί να επιδεινωθεί με τη χρήση φαρμάκων που μειώνουν την οξύτητα.

Ο ενδογενής παράγοντας είναι σημαντικός για την παραγωγή γαστρικού οξέος και την απορρόφηση της Β12 από εξειδικευμένα βρεγματικά κύτταρα στο στομάχι. Αλλά η βλάβη στην επένδυση του στομάχου μπορεί να σταματήσει την παραγωγή και των δύο.

Στους ανθρώπους, η αποδυνάμωση του βλεννογόνου του στομάχου προκύπτει από γαστρική χειρουργική επέμβαση, χρόνια φλεγμονή ή κακοήθη αναιμία – μια ιατρική κατάσταση που προκαλεί κόπωση και μια μακρά λίστα άλλων συμπτωμάτων.

Ένας άλλος κοινός ένοχος της ανεπάρκειας Β12 είναι η ανεπαρκής λειτουργία του παγκρέατος. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με διαταραχή της παγκρεατικής λειτουργίας έχουν έλλειψη Β12.

Και τέλος, η μετφορμίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται από περίπου 92 εκατομμύρια Αμερικανούς για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, έχει συσχετιστεί με ανεπάρκεια Β12 εδώ και δεκαετίες.

Θεραπεία της ανεπάρκειας Β12

Ενώ ορισμένοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μετρούν τακτικά τα επίπεδα Β12 και άλλων βιταμινών, μια τυπική εξέταση καλού προσυμπτωματικού ελέγχου περιλαμβάνει μόνο μια πλήρη εξέταση αίματος και μεταβολικό πάνελ, κανένα από τα οποία δεν μετρά την κατάσταση Β12. Εάν εμφανίσετε πιθανά συμπτώματα ανεπάρκειας Β12 και έχετε έναν από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για εξέταση. Μια κατάλληλη εργαστηριακή εξέταση και συζήτηση με έναν γιατρό είναι απαραίτητη για να προσδιοριστεί ή να αποκλειστεί εάν μπορεί να παίζουν ανεπαρκή επίπεδα Β12.

Στην περίπτωση του σκύλου μου Scout, τα συμπτώματά της οδήγησαν τον κτηνίατρο να κάνει δύο εξετάσεις αίματος: μια πλήρη εξέταση αίματος και μια εξέταση B12. Αυτά είναι επίσης καλά σημεία εκκίνησης για τους ανθρώπους. Τα συμπτώματα του Scout υποχώρησαν μετά από μερικούς μήνες λήψης από του στόματος συμπληρωμάτων Β12 που περιείχαν επίσης τη δραστική μορφή της βιταμίνης Β φυλλικού οξέος.

Στον άνθρωπο, το είδος της θεραπείας και η διάρκεια της ανάρρωσης εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα της ανεπάρκειας Β12. Η πλήρης αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο, αλλά είναι πολύ δυνατή με την κατάλληλη θεραπεία.

Η θεραπεία για την ανεπάρκεια Β12 μπορεί να είναι από του στόματος, να εφαρμόζεται κάτω από τη γλώσσα ή να χορηγείται από τη μύτη ή μπορεί να απαιτεί διαφορετικούς τύπους ενέσεων. Ένα συμπλήρωμα Β12 ή μια ισορροπημένη πολυβιταμίνη μπορεί να είναι αρκετό για να διορθώσει την ανεπάρκεια, όπως ήταν για το Scout, αλλά είναι καλύτερο να συνεργαστείτε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να διασφαλίσετε τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Diane Kress, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Wayne State

Αυτό το άρθρο αναδημοσιεύεται από το The Conversation με άδεια Creative Commons. Διαβάστε το αρχικό άρθρο.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *