Τζογαδόρος έκλεψε 280 χιλιάδες δολάρια από θύματα στην Αυστρία μέσω ασφαλιστικής απάτης

Δημοσιεύθηκε: 24 Νοεμβρίου 2022, 08:47 h.

Τελευταία ενημέρωση: 24 Νοεμβρίου 2022, 08:47 μ.μ.

Μια μικρή αναφορά σε έναν αστυνομικό επιθεωρητή στο Saalfelden της Αυστρίας, αποκάλυψε μια μεγάλη απάτη. Ένας 45χρονος άνδρας από το Μπούργκενλαντ φέρεται να εξαπατούσε από Ούγγρους εργάτες εκατομμύρια δολάρια για να ταΐσει τη συνήθεια του τζόγου και αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Αυστριακή σημαία στην κορυφή του κυβερνητικού κτιρίου
Η αυστριακή σημαία κυματίζει πάνω από το κυβερνητικό κτίριο. Ένας άνδρας που ζει στη χώρα διεξήγαγε πολλές απάτες κερδίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για τυχερά παιχνίδια και επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. (Εικόνα: Dreamstime)

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ένας 24χρονος Ούγγρος εποχικός εργαζόμενος αναφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα επειδή νόμιζε ότι είχε πέσει θύμα απάτης. Η αστυνομία διαπίστωσε ότι είχε δίκιο και ότι δεν ήταν το μοναδικό θύμα.

Οι έρευνες που ακολούθησαν οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός 45χρονου άγνωστου άνδρα από το Μπούργκενλαντ της Αυστρίας. Μέχρι να λύσει το μυστήριο η αστυνομία, συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να εκβιάσει χρήματα από πολλά θύματα.

Τηλεφωνική απάτη για διασκέδαση

Ο απατεώνας αναζήτησε τα θύματά του στα social media. Δεδομένου ότι μιλούσε ουγγρικά, οι περισσότεροι από τους στόχους του ήταν Ούγγροι πολίτες που είχαν εργαστεί στην Αυστρία και τώρα βρίσκονταν ξανά στο εξωτερικό. Προφανώς, μπόρεσε να αποτυπώσει το όνομα και το επίθετο των θυμάτων και τις ημερομηνίες γέννησής τους, εστιάζοντας σε όσους ήταν «δημόσιο» στα προφίλ χρηστών στα προφίλ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook.

Με αυτές τις πληροφορίες, και με μια βαθιά γνώση του αυστριακού φορολογικού συστήματος, μπόρεσε να ανακατευθύνει τις πληρωμές που έπρεπε να λαμβάνουν τα άτομα. Πλήρωσε 500 ευρώ (521 $) σε διάφορα άτομα για να του επιτρέψουν την πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να μοιράσει τη μεταφορά μεταξύ λογαριασμών και να αποφύγει τον εντοπισμό.

Μέσω της απάτης, ο άνδρας κατάφερε να κλέψει από τουλάχιστον 224 άτομα μεταξύ Μαρτίου 2020 και Απριλίου 2022. Από όσα συγκέντρωσαν οι ερευνητές, πήρε περίπου 280.000 ευρώ (291.844 δολάρια ΗΠΑ).

Προκάλεσε επίσης πονοκεφάλους στην A-Trust, μια εταιρεία ψηφιακών λύσεων ασφάλειας με έδρα τη Βιέννη. Παρέχει υπηρεσίες προστασίας ταυτότητας για καταναλωτές, τις οποίες εκμεταλλεύτηκε ο κλέφτης. Η εταιρεία βοήθησε να εξοντωθεί ο απατεώνας αφού η αστυνομία ανακάλυψε τι συνέβαινε.

Μέσω άλλης απάτης, ο άνδρας εξαπάτησε 16 άτομα μεταξύ 2005 και 2022. Αρχικά, αυτά τα θύματα ήταν φίλοι στους οποίους εξήγησε διάφορες οικονομικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ζήτησε χρήματα δίνοντας ψευδείς διαβεβαιώσεις ότι θα πληρώσει το χρέος.

Όταν αυτό στέγνωσε όμορφα, αναζήτησε θύματα στα οποία υποσχέθηκε κερδοφόρες επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Έπεισε μάλιστα κάποιους να πάρουν δάνεια για επένδυση. Αυτές οι απάτες προκάλεσαν στα θύματα συνολική απώλεια τουλάχιστον 220.000 ευρώ (229.306 δολάρια ΗΠΑ).

Η αστυνομία τον συνέλαβε και αργότερα τον άφησε ελεύθερο, αλλά του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απάτη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κλοπή και άλλα αδικήματα. Όσοι του προσφέρουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

Οι διαδικτυακές απάτες δεν εξαφανίζονται

Από την εμφάνιση του mainstream Διαδικτύου πριν από σχεδόν 40 χρόνια, υπήρξαν διαδικτυακές απάτες. Παρά την αύξηση των μέτρων ασφαλείας και την καλύτερη τεχνολογία, εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένα καθώς οι καταναλωτές επαναπαύονται στα παλιά κόλπα.

Πρόσφατα, η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου έπρεπε να ξεκινήσει μια εκστρατεία για να ενημερώσει περίπου 200.000 άτομα ότι μπορεί να είχαν συλληφθεί σε τραπεζική απάτη. ο BBC Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απατεώνες κάλεσαν τα θύματά τους, ισχυρίστηκαν ότι ήταν εκπρόσωποι τραπεζών και ενημέρωσαν τον «πελάτη» ότι ο λογαριασμός του είχε παραβιαστεί.

Στη συνέχεια, οι κλέφτες ζήτησαν ορισμένα προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες ασφαλείας που σχετίζονται με τον λογαριασμό. Στοχεύει ελεύθερα μεταφερόμενες πληροφορίες. Ένας πελάτης φέρεται να έχασε 3 εκατομμύρια £ (3,6 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) μέσω της απάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι άνθρωποι έχασαν μερικές χιλιάδες δολάρια ο καθένας.

Μέχρι τώρα, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι καμία τράπεζα δεν θα καλέσει ποτέ έναν πελάτη και θα ζητήσει τα τραπεζικά στοιχεία κάποιου. Ωστόσο, κάποιοι αγνόησαν το μήνυμα. Τα καλά νέα με την τραπεζική απάτη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει περισσότερα από 120 άτομα που οργάνωσαν και ηγήθηκαν της απάτης.

Οι καταναλωτές δεν είναι τα μόνα θύματα ψηφιακών απατών. Ακόμη και μερικές από τις μεγαλύτερες, πιο εξελιγμένες εταιρείες στον κόσμο αποτυγχάνουν να ασφαλίσουν σωστά τις πλατφόρμες τους. Ο πάροχος τυχερών παιχνιδιών DraftKings είναι ένα τέλειο παράδειγμα, καθώς τώρα, για άλλη μια φορά, αντιμετωπίζει έναν εφιάλτη δημοσίων σχέσεων αφού αρκετοί πελάτες έχασαν τις εκμεταλλεύσεις τους.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *